اخبار > فرآورده‌های تغییر یافته ژنتیکی یا تراریخته (GMO یا Genetically Modified Organisms)



محصولات تراریخته، اصطلاحاً به محصولاتی گفته می‌شود می‌شود که ساختار ژنتیکی آن از طریق مهندسی ژنتیک تغییر یافته باشد. این تغییر معمولاً جهت بهبود مقاومت گیاه به برخی آفات یا بیماری‌های گیاهی و برای بهبود عملکرد گیاه و بهره‌وری کشاورزی صورت می‌گیرد. برای مثال، انتقال ژن یک حیوان مقاوم به سرما، به میوه گوجه‌فرنگی، تحت شرایطی سبب مقاومت گوجه دستکاری شده (تراریخته) نسبت به سرما خواهد شد؛ یا انتقال یک ژن مقاوم نسبت به سم، یا انواع ژنهایی که خواص بیشمار دیگری را منتقل می‌کنند. گیاهان تراریخته در صنعت داروسازی جهت تولید صنعتی برخی ترکیبات با کاربرد پزشکی نیز استفاده می‌شوند. امروزه میلیون‌ها هکتار زمین در جهان زیر کشت گیاهان تراریخته از قبیل سویا، پنبه، برنج، ذرت و کانولا قرار دارد.

فواید محصولات تراریخته

·            تولید محصولات قوی تر: محصولات تراریخته در برابر بیماری‌ها مقاوم هستند.

·            محافظت محیط در برابر سموم: به دلیل اینکه محصولات تراریخته نیاز کمتری به سم پاشی از طریق مواد شیمیایی دارند باعث محافظت محیط در برابر سمپاشی و آفت‌کش‌ها می‌شوند.

·            ماندگاری بیشتر محصولات: با تغییر در ساختار ژنی این محصولات، بدون نیاز به ماده اضافه‌ای محصولات مدت زمان بیشتری با کیفیت باقی می‌مانند.

·            جنگل زدایی کمتر: با افزایش جمعیت دنیا، نیاز به تخریب جنگل‌ها بیشتر می‌شود اما اگر غذای کافی برای این جمعیت فراهم شود نیازی به جنگل زدایی نیست.

·            کاهش گرم شدن زمین: در صورت دستکاری ژنتیکی گیاهان آن‌ها می‌توانند دی اکسید کربن بیشتری مصرف کرده و اکسیژن بیشتری را به اتمسفر برسانند که پدیده گلخانه‌ای را کاهش می‌دهد و باعث کاهش گرم شدن زمین می‌شود.

·            کاهش قیمت غذا: اگر تولید محصولات زیاد شود قیمت آن‌ها کاهش می‌یابد.

·            تولید محصولات جدید: با دستکاری ژنتیکی محصولاتی به دست می‌آید که می‌توانند در هر محیطی رشد کنند. مثلاً تولید گوجه فرنگی در زمین نمکی.

·            مقاومت در برابر حشرات: این محصولات به دلیل مقاومت در برابر حشرات نیاز کمتری به حشره کش‌ها دارند.

مضرات محصولات تراریخته

·            واکنش آلرژیک: دستکاری ژنتیکی باعث ایجاد پروتئین‌هایی در گیاه یا جانور جدید می‌شود که ممکن است برای بدن انسان به عنوان عامل بیگانه شناسایی شده و منجر به ایجاد واکنش آلرژیک شود.

·            نامناسب برای محیط زیست: بقایای این جانداران برای محیط زیست نامناسب است و تا مدت‌ها به صورت مخفی در طبیعت باقی می‌ماند.

·            کاهش تنوع زیستی: تغییرات ژنتیکی باعث آسیب به برخی ارگانیسم‌ها (مانند آفات و حشرات) در اکوسیستم می‌شود و از تنوع زیستی آن‌ها می‌کاهد.

·            کاهش کارایی آنتی بیوتیک‌ها: به دلیل تغییرات ژنتیکی، این محصولات به ویروس‌ها و باکتری‌ها مقاوم می‌شوند؛ خاصیت آنتی بیوتیکی خود را در بدن اعمال می‌کنند و از کارایی آنتی بیوتیک‌های دارویی می‌کاهند.

·            طعم غیر متداول: به دلیل تغییر در ساختار این محصولات، طعم متفاوتی خواهند داشت.

·            نامناسب از جهت تغذیه‌ای برای انسان‌ها: این محصولات باعث ایجاد بیماری‌های جدید در انسان می‌شوند و در بسیاری از گونه‌های حیوانات مانند موش‌ها و پروانه‌ها باعث مرگ شده‌اند.

·            سلاح بیولوژیک: بسیاری از کشورها از این محصولات به عنوان سلاح بیولوژیک علیه دشمنان خود استفاده می‌کنند.

علیرغم فواید بسیار و به تبع آن علاقه‌مندان زیاد در بین محققین و کشاورزان، استفاده از گیاهان تراریخته منتقدینی دارد. این انتقادات بر اساس ملاحظات اکولوژیکی و اقتصادی می‌باشد چرا که موجودات تراریخته غالباً به درخواست ابداع کنندگان آنها تحت قوانین مالکیت معنوی محافظت می‌شوند. این منتقدین همچنین به بحث سلامت مواد غذایی تولید شده با گیاهان تراریخته می‌پردازند. منتقدان محصولات تراریخته معتقدند فعلاً در مورد تولید انبوه محصولات کشاورزی تراریخته صبر و تأمل شود، چرا که در آینده ممکن است دانش آن پیشرفت کند و زوایای پنهان این علم و تکنولوژی آشکار شود. از آنجا که علم بشر در حوزه مهندسی ژنتیک محدود است و از توانایی تاثیرگذاری و مدیریت همه خصوصیات فرآورده نهایی برخوردار نیست و دقیقاً نمی‌داند حاصل پیوند ژنتیکی مثلاً ماهی و گوجه‌فرنگی یا ویروس و ذرت چه خواهد شد و لذا عاقبت مصرف کننده چنین فرآورده‌ای اعم از دام یا انسان به بیماریهای نا معلوم ختم می‌شود. ازینرو  ردیابی این محصولات به منظور الزام و اجبار رعایت قوانین برچسب‌گذاری GMO‌ها ضروری است تا مصرف کننده با آگاهی از خطرات احتمالی این محصولات اقدام به انتخاب یا عدم انتخاب این فرآورده‌ها نماید.


1397/06/26 ١٠:٥٣ Notifications ١٩٢٧٩


خروج





اخبار جدید

پرسنل شاغل در بیمارستان ها، در معرض مسمومیت های شغلی و حرفه ای قرار دارند
مسمومیت با گیاهان سمی: دانه کرچک
مسمومیت با گیاهان سمی: خـــــــــرزهره
هفته پیشگیری از مسمومیت ها
مسمومیت با مواد شیمیایی (1) : مسمومیت با متانول
اطلاع رسانی قاچاق- مهرماه 97
تقدیر معاون غذا و دارو دانشگاه از منتخبین برتر واحدهای تحت پوشش در روز جهانی غذا
برگزاری دوره آموزشی ویژه مسئولین فنی کارخانجات و واحدهای تولیدی مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
برگزاری دوره آموزشی ویژه متصدیان عرضه لوازم آرایشی و بهداشتی و آرایشگران
برگزاری مسابقه دوستانه بین تیم فوتسال معاونت غذا و دارو دانشگاه و تیم بیمارستان چشم پزشکی الزهرا (س) زاهدان
حضور کارشناسان و بازرسان مواد غذایی و دارویی در مدارس حاشیه شهر زاهدان
نشست صمیمانه پرسنل مدیریت نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی با معاون غذا و دارو دانشگاه
برگزاری کمیته فنی و قانونی صدور پروانه های بهداشتی با حضور معاون غذا و دارو دانشگاه
مصاحبه مدیر نظارت بر امور دارو و مخدر با سیمای استانی درخصوص واکسن آنفلوآنزا و مصرف منطقی داروها در سرماخوردگی
همکاری و مشارکت معاونت غذا و دارو در نمایشگاه هفته نیروی انتظامی
توزیع پوستر اطلاع رسانی درخصوص نحوه گزارش عوارض ناخواسته دارویی (َِADR) برای مطب های پزشکان زاهدان
بازدید از فروشگاه های تجهیزات و ملزومات پزشکی در شهر زاهدان
پایش وضعیت خدمات رسانی داروخانه های شبانه روزی زاهدان در شیفت شب
برگزاری نشست هم اندیشی مدیران شرکت های دارویی استان و اعضای هیات مدیره انجمن داروسازان استان
فرآورده‌های تغییر یافته ژنتیکی یا تراریخته (GMO یا Genetically Modified Organisms)

محتوای مرتبط