ماندگاري و بيماري زايي كرونا ويروس جديد در سطوح مختلف چه ميزان است؟ ضدعفوني كننده هاي مناسب كدامند؟
كرونا ويروس ها نسبت به دماي پايين بسيار مقاوم بوده بطوريكه در دماي منفي بيست درجه سانتي گراد، قابليت بيماري زايي خود را تا دو سال حفظ ميكنند.
ماندگاري و بيماري زايي كرونا ويروس جديد در سطوح مختلف چه ميزان است؟ ضدعفوني كننده هاي مناسب كدامند؟
همانطور كه در دستورالعمل اعلامي سازمان جهاني بهداشت ذكر شده، كرونا ويروس ها نسبت به دماي پايين بسيار مقاوم بوده بطوريكه در دماي منفي بيست درجه سانتي گراد، قابليت بيماري زايي خود را تا دو سال حفظ ميكنند. با اين وجود رعايت بهداشت در طول زنجيره تماس ميتواند از انتقال اين ويروس جلوگيري كند. عواملي از جمله رطوبت، ميزان نور و دماي محيط بر ماندگاري ويروس در سطوح مختلف موثر است. با توجه به شباهت بسيار زياد كرونا ويروس جديد با ساير اعضاي خانواده كرونا ويروس ها (مرس و سارس) نتايج مقالاتي كه در مجلات عفونت هاي بيمارستاني و نيز ميكروبيولوژي محيطي و كاربردي چاپ شده اند، به انضمام گايدلاين سازمان جهاني بهداشت را با هم مرور ميكنيم:
در دماي چهار درجه سانتي گراد و رطوبت بيست درصد، اين ويروس تا بيست و هشت روز توانايي بيماري زايي دارد. در سطوح پلاستيكي، فلزي، چوبي و شيشه اي حداكثر تا نه روز در دماي اتاق قابليت بيماري زايي خود را حفظ ميكند. يادمان نرود سطوحي مانند نازل پمب بنزين ها، دستگاه خودپرداز، دكمه آسانسور و يا هر سطح ديگري كه مستعد آلودگي هستند را به شكل مستقيم و بدون محافظ (دستكش، دستمال كاغذي و يا هر واسطه ديگري كه از تماس مستقيم دست جلوگيري ميكند) لمس نكنيم و يا در صورت لمس، حتماً دست ها را ضدعفوني كنيم. براي ضدعفوني كردن ميتوان از اتانول شصت و دو درصد به بالا، هيدروژن پراكسايد نيم درصد و يا هايپوكلريت سديم (وايتكس) يك دهم درصد براي مدت يك دقيقه استفاده كرد كه از اين بين اتانول با توجه به كاربرد بيشتر و حساسيت زايي كمتر، بهتر ميباشد. توجه به اين نكته نيز ضروريست كه اين ويروس حساس به حرارت بوده و با افزایش دما تخريب ميشود. براي مثال در دماي هفتاد درجه سانتي گراد ويروس بطور كامل از بين ميرود. بنابراين باتوجه این مسئله، خام خوري فعلاً تعطيل! در صورت تهيه گوشت يا موادغذايي از مكان هاي نامطمئن، پس از آشپزي دست ها را با آب و صابون بشوييد. از اين بابت كه در دماي آشپزي ويروس بطور كامل نابود ميشود خيالتان راحت باشد. در پايان حساس به حرارت بودن ويروس اين نويد را ميدهد كه با گرم شدن هوا، شيوع ويروس و بيماري زايي آن از طريق سطوح آلوده كاهش پيدا كرده و صرفاً محدود به انتقال فرد به فرد شود.
https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext#/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext
https://aem.asm.org/content/76/9/2712
https://www.who.int/docs/defaultsource/coronaviruse/situation-reports/20200222-sitrep-33-covid-19.pdf
واحد تحقيق و توسعه معاونت غذا و دارو زاهدان
comment